Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
Wijn en Spijs uit NL

Wijn en Spijs uit NL

Nederlandse wijn is geen zure meuk meer

*
****

Er wordt in Nederland door een honderdtal wijnboeren wijn gemaakt. De zoektocht voor Van der Plas begon met het maken van een selectie. Dat deed hij op basis van zijn eigen kennis, maar ook door collega-sommeliers uit het hele land op te bellen. “Zij werken vaak samen met regionale wijnmakers in restaurants, dus dat geeft een goede basis”, legt de 26-jarige sommelier uit. “Ik wilde niet op zoek naar terraswijnen, maar juist naar iets dat past bij de gastronomische ervaring in een goed restaurant. Een wijn die spannend combineert met het eten van de chef. Ik had op voorhand geen idee of we in Nederland überhaupt genoeg wijnmakers hadden om er een boek over te maken. Maar ik kan je zeggen: dat is zeker het geval.”

De eerste selectie werd gemaakt na een blinde proeverij van negentig wijnen van dertig makers uit acht provincies. De conclusie was al snel dat de veronderstelling ‘Nederlandse wijn is zure meuk’ de prullenbak in kon. Uiteindelijk bezocht Koen van der Plas met journalist Etienne Verhoeff en fotografe Maaike Pertri negentien wijnmakers in Nederland om het verhaal achter de wijn te horen.

Koen, Etienne en Maaike legden honderden kilometers door het land af en zij vonden bijzondere verhalen op de meest onvoorspelbare plekken. Zo kun je in Friesland hele mooie brûswyn krijgen en zorgt klassieke muziek voor extreme druivengroei in de Achterhoek. Wijn & Spijs uit NLbevat bijzondere verhalen; over wijnpioniers die vijftig jaar geleden de eerste stokken plantten, over een wijnmaker die ruim honderd wijnboeren adviseert, over een musicus met dystonie die in wijn maken een nieuwe passie vond en een 79-jarige wijnboer op het randje van sluiten, omdat zijn druiven twee jaar achtereen door pure pech geteisterd werden. Daarnaast heeft het drietal maar liefst vier sterrenchefs uitgedaagd om een aantal wijnen te proeven en daarbij een menu samen te stellen. Jannis Brevet (Inter Scaldes***), Margo Reuten (Da Vinci*), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**) en Sidney Schutte (Librije’s Zusje**) durfden de uitdaging aan.