This website uses cookies. Click here for more information.
  • Little Family of 3: recensie Wat dieren de hele dag doen
    Little Family of 3: recensie Wat dieren de hele dag doen

Lezen voor de allerkleinsten – op papier!

5 september 2018
Door:
Nina
Foto:  blog Little Family of 3: recensie Wat dieren de hele dag doen

Er worden steeds meer (school)boeken op digitale wijze uitgegeven. Wij krijgen regelmatig de vraag waarom wij onze boeken niet digitaal uitgeven. In deze blog vertellen wij jou waarom wij voor fysieke kinderboeken kiezen.

 

Uit verschillende onderzoeken van Anne Mangen aan de Universiteit van Stavanger in Noorwegen blijkt dat lezen van een scherm negatieve invloed heeft, om de volgende redenen:

 

  • Lezers herinneren van een e-reader minder van het verhaal dan lezers van een echt boek. Wanneer je een boek vasthoudt en bladzijdes omslaat, registreren je hersenen dat ze deze informatie moeten opslaan. Dit seintje krijgen je hersenen (nog) niet bij het lezen vanaf een scherm.
  • Verder zouden we langzamer moeten lezen en informatie meer tot ons moeten nemen volgens Mangen. En dit doe je volgens haar eerder bij fysieke boeken dan bij e-books. Bij een beeldscherm scannen we sneller dan dat we daadwerkelijk lezen.
  • We weten allemaal wel dat een boek lezen beter is voor het slapen gaan dan televisiekijken. Maar hoe zit het dan met een e-book? Dit is immers ook een beeldscherm. Wanneer je gaat lezen voordat je naar bed gaat, geeft dat je lichaam een seintje dat je wilt gaan slapen. Hier staan je hersenen op ingesteld. Omdat je met beeldschermen de hele dag al in de weer bent, geeft lezen van een e-reader of tablet niet hetzelfde signaal af.

 

Naast dit alles vinden wij papieren boeken gewoon véél leuker. Trichis = liefde voor papier. Dat papier dat benutten we graag. De meeste kinderboeken die wij maken zijn dan ook doe-boeken, zoals Maak je eigen Wereldbol, of kleurrijke prentenboeken zoals Wat dieren de hele dag doen die zich veel beter lenen voor een geprint exemplaar.

 

Foto: blog LeylaFashion: recensie Wat dieren de hele dag doen

> Bekijk al onze kinderboeken

 

 

 

Een nieuwe kindertitel

Begin september is er een nieuw informatief kinderboek verschenen: De Wereld rond in 1 dag Volg daarin kinderen uit meer dan 40 landen: van het opstaan tot ze ’s avonds weer gaan slapen.

 

 

Papieren boeken beter voor het slapen gaan

Papier is leuk