Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
  • *

Best Verzorgde Boeken 2018

Door:
Sanne
trichisgrafisch vormgevinganders nog iets?stedelijk museum amsterdampapierboekenbest verzorgde boeken

Ben jij zo iemand die niet langs een boekhandel kan lopen zonder de geur van papier en inkt op te snuiven? Zo iemand wiens verlanglijstje altijd begint (en eindigt) met boeken? Zo iemand met meer boekenkasten dan stopcontacten in huis? Kortom, iemand met een liefde voor mooie boeken? Stichting De Best Verzorgde Boeken weet daar alles van. Jaarlijks struint deze stichting door al het moois dat op Nederlandse bodem is gepubliceerd, en selecteert daarvan de spreekwoordelijke crème de la crème: de 33 best verzorgde boeken.

 

De Best Verzorgde Boeken heeft als missie “het belang van kwalitatief goede boekverzorging van Nederlandse makelij in de breedste zin van het woord te bevorderen.” En dat vinden wij prijzenswaardig, zeker in deze tijd van tablets, readers en swipes. Want hoe fijn de technologie ook is, soms gaat er niets boven een mooi gedrukt boek. Het is ook niet voor niets dat de wat ouderwetse term ‘best verzorgd’ blijft gehandhaafd in deze verkiezing. Het benadrukt dat de jury’s in de eerste plaats boeken uitverkiezen en niet alleen boekontwerpen: “In ieder goed gemaakt boek ontmoeten inhoud en vorm elkaar; ieder goed gemaakt boek komt voort uit een samenwerking tussen een opdrachtgever (meestal een uitgever), een ontwerper en de grafische industrie.”

 

 

 

We zijn dan ook trots dat Andersnogiets? De wereld achter de Rotterdamse winkelpui is geselecteerd als een van de 33 best verzorgde boeken van 2018! Dit bijzondere werk van Annemarie Mosterd is een lust voor het oog en een boek naar ons hart. De jury omschreef het boek treffend als “een feestelijke parade van het veranderende winkellandschap van de stad Rotterdam, met een kleurrijke vormgeving die het thema effectief uitwerkt. Omslagmateriaal en bedrukking refereren aan traditionele verpakkingen, ‘treknummertjes’ vormen de hoofdstukcijfers, toepasselijke oranje fluorescerende kleur, kortom, een vrolijke ode aan de kleine stedelijke ondernemer.” In sommige boeken zit gewoon heel erg veel liefde, en Anders nog iets is daar zeker een van!

 

Vanaf eind september is de selectie van best verzorgde boeken 2018 te zien – én inkijken – in een prachtige expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

 

 

 

 

trichisgrafisch vormgevinganders nog iets?stedelijk museum amsterdampapierboekenbest verzorgde boeken